Τίτλος. Βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο στην Πάφο 

Ημερομηνία. 2015

Περιοχή. Κύπρος

Αρχιτεκτονική μελέτη : Βιλλιώτη Λία - Αλίκη Τορναζάκη

1/16
Αρχιτεκτονικα γραφεια σαλαμινα

Σκοπός του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού

 

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική στοχεύει στη βιώσιμη λειτουργία του κτιρίου, δηλαδή στην αποδοτική επίτευξη των λειτουργιών του, και συγκεκριμένα την θερμική και οπτική άνεση του ανθρώπου, με σχετικά ικανοποιητικό κόστος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση των εισροών ενέργειας, την αξιοποίηση του τοπικού κλίματος για τη θέρμανση ή το δροσισμό του κτιρίου και τη μείωση των θερμικών απωλειών από το κέλυφος. Βασικά μέσα που χρησιμοποιεί η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι: ο κατάλληλος προσανατολισμός του κτιρίου, ο ηλιακός και αιολικός σχεδιασμός, τα παθητικά και ενεργητικά συστήματα, όπως και τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας, τα οποία ενσωματώνονται στο κτίριο για την αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας. Ουσιαστικά η βιοκλιματική κατασκευή αξιοποιεί τα φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντος αλλά και τα ανθρωπογενή στοιχεία, δηλαδή τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή. Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εποχές, χειμώνα ή καλοκαίρι και διαχωρίζονται σε φάσεις οι οποίες αφορούν τον ηλιασμό, την ανεμοπροστασία ή τη φυσική ψύξη, τη διάταξη και τον θερμικό διαχωρισμό του κτιρίου σε ζώνες, το σχήμα-όγκο και τέλος την ενσωμάτωση αποδοτικών στοιχείων (υλικών) στο περίβλημα-κέλυφος.

Αρχιτεκτονική Μορφή ‐ Σύνθεση

 

Η κεντρική ιδέα σύνθεσης το βιοκλιματικού σχολείου στην περιοχή του Μουτάλλου βασίζεται στην κατασκευή τεσσάρων διαφορετικών κτιριακών μονάδων τις οποίες ενώνει ένα διάτρητο ενιαίο κέλυφος. Η ογκοπλασία του κτίσματος βασίστηκε στη μορφή του πετάλου ώστε το ίδιο το κτίριο να αγκαλιάζει μέσα του τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Η αρχική μορφή αποτελούνταν από ένα συμπαγές πέταλο από το οποίο αφαιρέσαμε τρία κομμάτια, δημιουργώντας έτσι περάσματα, γέφυρες, πράσινες στέγες αλλά και ανοιχτούς χώρους υποδοχής, φαγητού και διαλείμματος Η χωροθέτηση βασίστηκε καθαρά στο προσανατολισμό. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η τοποθέτηση των τάξεων γενικής και ειδικής διδασκαλίας στο νότο ενώ των γραφείων και των εργαστηρίων ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα. Στα δυτικά του οικοπέδου υπάρχει υπόσκαφη αίθουσα εκδηλώσεων, στην οποία μπορεί να έχει κανείς άμεση πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο. Αντίστοιχα στη νότια πλευρά του οικοπέδου υπάρχει υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων σε μορφή πιλοτής.

Ο γενικός προσανατολισμός του σχολικού συγκροτήματος είναι νότιος ενώ όλες οι αίθουσες έχουν διαμπερή αερισμό. Όλες οι κτιριακές μονάδες είναι διώροφες, εκτός από τη νότια που έχει ένα μονώροφο κτίσμα με σκοπό να αφήνει το φως του ήλιου να λούζει την κεντρική αυλή του σχολείου που βρίσκεται στο κέντρο του πετάλου. Επιπλέων το ύψος των βόρειων κτιριακών μονάδων αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των ψυχρών βόρειων ανέμων που έρχονται από τα βουνά. Αντιθέτως το ισόγειο κτίσμα αφήνει τις νότιες θαλάσσιες αύρες να περάσουν και να δροσίσουν ευχάριστα τους χώρους, τους καλοκαιρινούς μήνες. Το βασικό στοιχείο της σύνθεσης αλλά και του βιοκλιματικού χαρακτήρα του κτιρίου είναι το διάτρητο κέλυφος που αποτελείται από μοτίβα περσίδων. Ο ήλιος στην ανατολή και την δύση είναι σχεδόν οριζόντιος ενώ στον νότο είναι κάθετος. Έτσι σκοπός του project αυτού ήταν ένα έξυπνο κέλυφος που θα προσαρμόζει τον σκιασμό των αιθουσών αναλόγως με την θέση του ήλιου. Οι περσίδες δημιουργούν έναν κάνναβο ,στον οποίο θα προσαρμοστούν ράγες με ροδάκια τα οποία θα σύρουν τα panels πάνω τους και θα τα κάνουν οριζόντια, κάθετα, ή κεκλιμένα. Έτσι ένα ενιαίο κέλυφος παίρνει ζωή και ανοιγοκλείνει δίνοντάς κίνηση στον χώρο άλλα και πληρώντας τις βιοκλιματικές αρχές.

© 2018 page design by Alex Athans